• Skrášľujeme aj z vnútra

        • Okrem zvonku nápadnej veľkej rekonštrukcie školy, prebiehajú stále aj vnútorné úpravy - často aj pričinením učiteľov a žiakov. Nástenné maľby.

        • Výlet žiakov 5., 6. a 7. ročníka

        • K záveru školského roka neodmysliteľne patrí aj školský výlet. Žiaci 5., 6. a 7.ročníka sa tento rok vybrali spoznávať krásy Pienin - Červený Kláštor. 

        • Odmena za účasť školy v ENGLISHSTAR

        • S radosťou Vám oznamujeme, že reklamný partner značka FUSAKLE, poskytol ako odmenu za účasť v tohtoročnej medzinárodnej súťaži ENGLISHSTAR zľavu 30% na všetok sortiment (neplatí na kolekciu POMOC UKRAJINE, kolekciu POMÁHAM a už zľavnený sortiment). Zľava nie je určená len pre súťažiacich, ale je k dispozícii pre všetkých žiakov našej školy a celý učiteľský zbor.

          Zľavový kód nájdete v správe po prihlásení sa do Edupage

        • Žiacky školský parlament

        • Netradičné posledné stretnutie členov žiackeho školského parlamentu v tomto školskom roku. Turistická prechádzka na Kamennú horu a do Bardejovských kúpeľov spojená s vedomostnými aj športovými súťažami.

        • Krajská výtvarná súťaž „SÚBOJ TALENTOV – V LESE“

        • Škola umeleckého priemyslu vo Svidníku každoročne organizuje výtvarnú súťaž Súboj talentov pre žiakov ZŠ a ZUŠ od 10 do 15 rokov. Do 5. ročníka s témou V lese sa zapojilo rekordných 186 výtvarných prác z Bardejova, Giraltoviec, Humenného, Stropkova a Svidníka. Žiaci stvárnili les ako fantazijnú krajinu so zázračnými bytosťami či mystickými zvieratami. Prírodu vnímali aj ako miesto, ktoré nám dáva energiu a poskytuje útočisko i relax. Do svojej tvorby vložili aj environmentálny kontext ochrany prírody. Práce boli rozdelené do rôznych kategórií podľa výtvarnej techniky, ktorú autor použil.

          V kategórii maľba získali ceny naše žiačky:

          1. miesto Jana Žaková z 9. A s prácou  „Sen“
          2. miesto Jazmína Ulagová z 9. A s prácou  „Lesný vesmír“
          3. miesto Alena Podubinská z 8. B s prácou  „Svet mágie“

          Víťazom srdečne blahoželáme!  Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za ich prácu a pedagógom ďakujeme za vedenie žiakov pri ich tvorbe.

                                                                                                                                              Mgr. Mariana Antolíková

        • Výlet žiakov 2. a 3. ročníka

        • V utorok 14.6.2022 sa žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili celodenného školského výletu na Spišskom hrade a v ZOO v Spišskej Novej Vsi. Je to mesto , ktoré je označované ako vstupná brána do Národného parku Slovenský raj. Najprv naše kroky viedli na Spišský hrad , kde žiaci absolvovali 10 zábavno – športových disciplín. Odmenou za ich snahu bola drobná sladkosť a pútavé divadelné predstavenie „ O zlatej rybke“ . Neskôr sme sa presunuli do ZOO , ktorá patrí k najmenším a najmladším zoologickým záhradám na Slovensku . Chová približne 70 živočíšnych druhov s celkovým počtom 250 jedincov. Pozoruhodné domáce a cudzokrajné zvieratá žiakov veľmi zaujali a očarili. Domov sme sa vrátili obohatení plní nových zážitkov.

        • Výtvarné súťaže - jún 2022

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarné súťaže - jún 2022.

          Mesiac jún 2022 bol pre nás umelecky úspešný. Žiaci prvého, ale aj druhého stupňa sa zúčastnili výtvarných súťaží organizovaných základnými umeleckými školami  v našom meste a získali krásne umiestnenia. U nás sa nelení, u nás sa tvorí a maľuje!

          ZUŠ pod Vinbargom organizovala výtvarnú súťaž „ Čarovné jablko“ s témou „ Krásy sveta, kde sme získali tieto umiestnenia:

          1. Žiaci prvého stupňa Daria Peláková (1.B), Gregor Červenický (4.A)  získali krásne 3. miesto a Zoja Peláková (3.A) získala čestné uznanie.
          2. Ani žiačky druhého stupňa nelenili a vybojovali si krásne 1. miesto, ktoré patrí Nine Chomovej (6.A) a tiež  2. miesto získala Soňa Vantová (6.A)

          Modrá zuška usporiadala výtvarnú súťaž pod názvom „ Pošli ďalej“  s témou „Môj domov“, kde naši žiaci opäť hviezdili a ich práce boli ocenené v krásnom priestore Židovského suburbia:

           Prvý stupeň bol ocenený hneď štyrikrát, a to konkrétne -  Alexandra Kačmárová (2.A) cena poroty,  Tereza Alexovič (2.B) 3. miesto, Zoja Peláková (3.A) 2. miesto a Zoe Marcinová (3.A) tiež 2. miesto.  Na druhom stupni sa podarilo vybojovať Alexandre Lukáčovej (7.B) úspešné 2. Miesto.

          Výhercom blahoželáme a prajeme veľa podobných úspechov!

        • Beseda so spisovateľom II.

        • Dňa 10. 6. 2022 v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela pokračoval druhý ročník detského literárneho festivalu Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom.

          V tento deň sa naši druháci stretli na besede so spisovateľom, hudobníkom a spevákom Braňom Jobusom. Ten v roku 2006 debutoval rozprávkovou Láskavé rozprávky. Tak nasledovali knihy Zázračné rozprávky, trilógia Muflón Ancijáš, Na výlete do vesmíru, ale aj audiokniha Láskavé rozprávky. Na záver autor naše deti potešil tiež autogramiádou.

           

        • 3. A a 3. B na besede so spisovateľom Valentínom Šefčikom.

        • 8. 6. – 10. 6. 2022 sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela uskutočnil 2.ročník detského literárneho festivalu „Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom.“ Na tomto podujatí sa predstavili rôzni slovenskí spisovatelia, divadelníci a ilustrátori, ktorí sa venujú hlavne tvorbe pre deti. Prvý deň festivalu sa naši tretiaci zúčastnili besedy so spisovateľom Valentínom Šefčíkom, ktorý deťom pútavou formou prezentoval svoje diela a trpezlivo odpovedal na ich zvedavé otázky. Besedu ukončila autogramiáda autora.

        • Exkurzia 8.B - Zlá diera

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia 8.B - Zlá diera.

          Dňa . 30. mája 2022 sa  žiaci 8.B zúčastnili spolu s vyučujúcimi  p. M. Patakym a J. Harčárovou exkurzie do jaskyne Zlá diera. Jaskyňa sa nachádza v pohorí Bachureň pri obci Lipovce. Zlá diera vznikla  v kryhe vápencov a dolomitov a je jedinou sprístupnenou jaskyňou na území Prešovského okresu. Prehliadka bola veľmi zaujímavá, keďže jaskyňa nie je elektricky osvetlená a my sme sa vo vnútri pohybovali len pri svetle bateriek a karbidových lámp. Dôležitou súčasťou našej výstroje boli aj prilby, ktoré nám požičal správca jaskyne, pán Rudolf Košč. Dozvedeli sme sa, že tu kedysi dávno žili medvede a vlci, dnes už len 12 druhov netopierov, niektorých z nich sme mali možnosť vidieť aj na vlastné oči. V jaskyni sa nachádzajú aj archeologické nálezy, niektoré staré viac ako 10 000 rokov. Niektorí z nás zvládli aj prechod úzkym jaskynným priestorom. Počasie nám prialo a domov sme sa vrátili obohatení o nové zážitky, vedomosti a pekne spomienky. Už teraz sa všetci tešíme na ďalšiu spoločnú exkurziu v budúcom roku.

                                                                                                                                                                                                  Mgr. Jana Harčárová

        • Projekt - Naj škola

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt "Naj škola".

          Nová relácia RTVS

          Hoci si to mnohí neuvedomujú, ale práve škola nám dáva základ do života , v nej zažívame prvé víťazstva, radosti, ale aj prehry a starosti. Preto je dôležité byť na školu, ľudí v nej  a región z ktorého pochádzame, hrdí.

          Do  projektu  Naj škola , vyhláseného RTVS, som školu prihlásila niekedy začiatkom roka 2020.Následne potom žiaci a rodičia hlasovali, čím rozhodovali  o postupe školy do základného kola. Aké bolo naše prekvapenie keď sme zistili ,že z nášho okresu postúpila práva tá naša škola a bude môcť v konkurencii ďalších 71 škôl z rôznych slovenských miest zabojovať o titul tej „Naj“

          Príchod pandémie spomalil , miestami až zastavil rozbehnuté aktivity života a to sa stalo aj s týmto projektom. V marci tohto roka sa nám ozval štáb televízie, či ešte stále máme chuť zabojovať o tento titul. Po dohovore s vedením školy sa pomaly začal roztáčať kolotoč, ktorý sa aj v čase písania tohto príspevku stále krúti a naberá na rýchlosti, keďže 30. mája 2022 vypravíme autobus plný žiakov  ôsmeho a deviateho ročníka na nahrávanie relácie, v ktorej budú reprezentovať nie len našu školu, ale aj naše mesto a región Šariš ako taký.

          Tomuto dátum predchádzal aprílový dátum príchodu štábu RTVS a moderátora súťaže ,úspešného youtubera a influencera ,Petra Altofa, známejšieho pod prezývkou Expl0ited alias Explo, na  nahrávania dokrútok o našej škole ,kde mohli samotní žiaci predstaviť svoju školu, učiteľov, spolužiakov ,pozitíva ,aj to čo im v škole chýba.

          RTVS by mala začať s vysielaním 24 súťažných častí v septembri 2022, každú sobotu predpoludním  na televíznej Jednotke, kde sa proti sebe postaví vždy jedna škola zo západoslovenského, stredoslovenského a východoslovenského regiónu. Víťazi jednotlivých škôl budú postupovať do štvrťfinále , semifinále a napokon do finále , kde si víťazná škola odnesie nie len titul naj školy, nezabudnuteľné zážitky , ale aj  finančnú výhru, ktorá im môže poslúžiť na skvalitnenie  priestorov školy , alebo samotného výchovno-vzdelávacieho procesu.

           

          Tak si držme palce 😊

                                                                                                                                      Mgr. Viera Mikulová