• Deň pozdravov 2023

        • 21. novembra bol Svetový deň pozdravov

          Autormi  myšlienky Svetového dňa pozdravov boli bratia Mac Cormakoví, ktorí v roku 1973 počas arabsko-izraelskej vojny hľadali spôsob ako zastaviť všetky vojny na svete. Vyslovili myšlienku, že v tento deň by každý mal pozdraviť aspoň 10 ľudí - pretože, keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.

          Žiaci aj učitelia našej školy si taktiež pripomenuli tento deň. Odovzdali si vlastnoručne vyrobené pozdravy, pridali milý úsmev a pohľad do očí. Milé pozdravenie by malo byť súčasťou nášho každodenného života.

          V mene Žiackeho školského parlamentu prajeme všetkým krásny a úspešný každý deň.

           

        • Oznam vedúcej ŠJ

        • Poplatky za stravu v ŠJ - december 2023:

           

          Desiata   16 dní x 0,70                                = 11.20     € 

           

          Číslo účtu je : SK61 5600 0000 0036 3208 6002

           

          Upozornenie :

           -     Stravné za desiatu je potrebné tiež zaplatiť najneskôr do 30.11.2023.

          Vedúca šj .

        • Školská súťaž o ľudskom tele a jeho záhadách

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školská súťaž o ľudskom tele a jeho záhadách.

          V stredu 15. novembra 2023 sa v poobedňajších hodinách uskutočnila po prvýkrát školská súťaž o ľudskom tele a jeho záhadách, v ktorej si žiaci 8. ročníka zmerali sily a porovnali svoje vedomosti získané počas hodín biológie. Súťaž bola pripravená pre 4-členné družstvá a pozostávala z viacerých súťažných kôl: pantomíma (hádanie pojmov o ľudskom tele), slepá mapa na kostre (hádanie názvov kostí a ich identifikácia na kostre), v jazyku rímskej ríše (priraďovanie latinských názvov k orgánom), poznáš choroby (určovanie pomenovania choroby na základe krátkeho opisu), osemsmerovka (hľadanie 12 hormónov za časový interval 2 minúty), tipni si (odhadovanie číselných údajov o ľudskom tele) a asociácie (určovanie orgánov tela na základe asociácií na základe predmetov).

          Na treťom mieste sa umiestnila štvorica v zložení: Dorota Červenická, Dávid Olšanský, Šimon Lizák a Natália Vadászová. Na druhom mieste sa umiestnila chlapčenská  štvorica v zložení: Filip Isák, Marko Juročko,  Jozef Stronček a Martin Mačejovský. Víťazom súťaže  Záhady ľudského tela sa stala štvorica v zložení: Martin Huk, Daniela Podlesná, Nina Chomová a Soňa Vantová. Víťazom blahoželáme!

          Mgr. Zuzana Petrová 

        • Modernizujeme triedy A

        • V špeciálnych triedach pribudli na začiatku školského roka 2 interaktívne tabuľke, a to vďaka OZ Pomáhame a iniciatíve p. Tarnovskej, za čo im ďakujeme. Chceme sa poďakovať aj tým, ktorí prispeli prostredníctvom 2 % z dane. Interaktívne tabule majú v triedach veľký úspech a my ich už aktívne využívame. 

        • Fyzioterapia v triedach A

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fyzioterapia v triedach A.

          V tomto školskom roku v autistických triedach prebiehajú fyzioterapie. 

          Základom fyzioterapie je špeciálne cielené cvičenie s terapeutkou. Cvičenia sú zamerané na posilnenie svalov, kĺbov a zlepšenie kontroly nad motorickými funkciami. Súčasťou terapie bývajú tiež masáže svalov, manipulovanie s kĺbmi a strečing. 

        • Dištančné a hybridné vzdelávanie

        • Hybridná forma výučby – strašiak alebo budúcnosť?

          Naši učitelia sa čoraz viac zdokonaľujú v dištančnom a hybridnom vzdelávaní. Snažíme sa zjednotiť postupy a  zlepšovať používanie modernej techniky. Zabezpečovať bezpečnosť a jednoduchosť dištančného vzdelávania pre žiakov.  Na priložených fotografiách a videu je dištančné vzdelávanie žiakov 7.A, ako aj hybridné vzdelávanie RJ (7. A doma, 7.B v škole)

          Čo je hybridné vzdelávanie? Hybridné vzdelávanie, ktoré sa vo svete stalo trendom, je model vyučovania, v ktorom niektoré deti navštevujú vyučovanie v triedach osobne, zatiaľ čo iné sa učia z domu. Učitelia učia diaľkovo a osobne v rovnakom čase využitím digitálnych technológií.

          Kvalitne zvládnutá forma hybridnej výučby je budúcnosťou vzdelávania, kde môže škola získať konkurenčnú výhodu.

           

        • Komparo 9 - 2023

        • Naša škola to s prípravou na Testovanie 9 myslí vážne. Aj preto vo štvrtok doobeda, 9. novembra 2023, sa naši deviatci otestovali  v celoštátnom testovaní KOMPARO.

          Deviataci si overili, ako momentálne zvládajú matematiku a slovenský jazyk.

          Výsledky sa žiaci dozvedia na internetovej stránke Komparo podľa svojho jedinečného kódu od decembra 2023 a poštou budú zasielané na školy v januári 2024.

        • Geografická exkurzia do Roztokov

        • ROZTOKY

          Dňa 25.10.2023 sa žiaci 5.ročníka zúčastnili geografickej exkurzie  do  hvezdárne v Roztokoch.

          Pútavým rozprávaním a zaujímavou prezentáciou sa žiaci  dozvedeli veľa  informácií o Slnku, slnečnej sústave a vesmírnych letoch kozmonautov. Pozorovať oblohu ďalekohľadom nám daždivé  počasie, žiaľ, neumožnilo, no aj napriek tomu si žiaci odniesli jedinečné zážitky.

        • Vesmír očami detí

        • Zvedavosť je podstatou ľudskej existencie. Rozľahlosť vesmíru vždy uchvacuje ľudskú myseľ. Čo je vlastne vesmír? To je veľmi veľká otázka pre každého. Čo všetko sa nachádza vo vesmíre? Koľko hviezd je vo vesmíre? Existuje planéta, ktorá nie je v slnečnej sústave? Aj na tieto a mnohé iné otázky hľadali žiaci odpovede na hodinách geografie. Objavovali galaxie, planéty, hviezdy, mesiace, kométy, meteority a hlavne planétu, na ktorej žijeme, našu Zem. Počas niekoľkých hodín načerpali množstvo nových poznatkov o vesmíre, ktoré využili pri tvorbe svojich projektov.

          Nápaditosť a fantázia detí je nekonečná, tak ako vesmír sám. Žiaci 5.A vytvorili nádherné projekty, ktoré s hrdosťou a novou skúsenosťou prezentovali na hodine. Tieto zaujímavé  projekty sú dôkazom, že žiaci dokážu svoje získané poznatky  aj takouto hravou formou zúročiť.  

                                                                                                                                                                         Mgr. Jana Harčárová

        • Florbalový turnaj - 1. stupeň

        • Florbalový turnaj
          "Ide sa hrať, fandiť a zabávať." To bolo heslom príjemne stráveného piatkového popoludnia žiakov prvého stupňa. 45 žiakov sa stretlo v telocvični a zahrali si florbal. Ostatní žiaci ich pri hre povzbudzovali spolu s pani učiteľkami a vychovávateľkami. Víťazmi sa stali všetci žiaci, pretože strávili popoludnie plné pohybu a zábavy.

        • Bezpečnosť školáka

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bezpečnosť školáka.

          Dňa 3.11.2023 sa žiaci ŠKD zúčastnili besedy s názvom Bezpečnosť školáka, ktorú viedla p. policajtka por. Mgr. M. Vojtašková. Počas pútavého rozhovoru sa žiaci oboznámili s bezpečným správaním sa školáka v škole, na ulici a doma.Bolo to veľmi zaujímavé a pútavé.

        • Erasmus+ Job shadowing

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erasmus+ Job shadowing.

          Minulý týžden k nám vrámci projektu Erasmus+ Job shadowing zavítali kolegyne z Kamenického Šenova. Cieľom ich trojdňovej návštevy bolo zdieľanie spoločných  tém ako práca so žiakmi so špecialnými potrebami, asistencia, inklúzia, digitalizácia, financovanie, výučba jazykov, športová príprava a karierové poradenstvo. Zúčastnili sa hodín v 1.triedach, autistických triedach, hodín AJ a DEJ, besedy so žiakmi 9.ročníka a výchovnej poradkyne. V popoludnajších hodinách si vychutnávali krásy nášho mesta a drevených kostolíkov v jeho blízkosti, zapísaných v svetovom dedičstve UNESCO. Vďaka projektom Erasmus+ sa tak môžu stretávať kolegovia a žiaci z rôznych kútov Európy a spoločne  zdielať radosti a starosti svojho povolania. Na záver môžeme konštatovať, že aj  táto návšteva bola rovnako podnetná pre obe zúčastnené strany.       Mgr.Viera Mikulová

        • Olympiáda zo SJaL - školské kolo

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda zo SJaL - školské kolo.

          Dňa 23. 10. 2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo SJaL, do ktorého sa zapojilo 11 žiakov 8. a 9. ročníka. Žiaci súťažili v troch kolách:

          1. vedomostný test
          2. transformácia textu
          3.  rétorika

          Výsledky:  1. miesto  - S. Ondiková      9.B

                             2. miesto  -  D. Červenická   8.B

                             3. miesto  - S. Špirko             9.B

          Víťazom blahoželáme a Soni prajeme veľa úspechov v okresnom kole. 

        • exkurzia Archeopark Hanušovce nad Topľou

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album exkurzia Archeopark Hanušovce nad Topľou. Dňa 3.10. 2023 sa žiaci šiesteho a siedmeho ročníka ocitli odrazu v praveku. Tento neopísateľný zážitok poznania piatich pravekých / starovekých období až po včasný stredovek nám ponúkol archeopark Hanušovce nad Topľou. Na vlastnej koži sme si skúsili aké to mali ľudia v minulosti náročné a za čo všetko im môžeme byť dodnes vďační.

        • Dejepisná exkurzia

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepisná exkurzia.

          Dňa 11.10. 2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie organizovanej odborom školstva mesta Bardejov. Cieľom bolo navštíviť Vojenské historické múzeum vo Svidníku a vyhliadku Dukla.

        • Svetový deň zdravej výživy

        • „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“ (La Rochefoucauld)

                         Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravé stravovanie, na ktoré sa často kvôli hektickému spôsobu života zabúda. Práve preto sme si 16. októbra pripomenuli Svetový deň zdravej výživy.

                         Zdravá výživa je dôležitá pre ľudí v každom veku. Pre tých najmladších to platí dvojnásobne. Preto je dôležité, aby si deti osvojili správne stravovacie návyky. Zábovnou formou sme sa snažili poukázať na možnosti zdravej stravy, ktorá obsahuje veľa vitamínov a je prospešná pre všetkých. 16. október nám má pripomenúť, že život človeka je jedinečný, neopakovateľný a nenahraditeľný. Preto by si ho mal každý z nás dostatočne vážiť.

        • Naša šarkaniáda - ŠKD

        • Do fotogalérie bol pridaný nový album Naša šarkaniáda - ŠKD.

          Jeseň je spojená s tradíciou púšťania šarkanov. Deti v ŠKD aj tento rok netrpezlivo čakali na "našu Šarkaniádu." Aj keď povieval iba slabý vánok, šarkany lietali vysoko v povetrí. Deti ukázali svoje zručnosti a schopnosti pri púšťaní šarkanov a vychutnávali si túto typickú jesennú zábavu.